Jasmijn Schraven

In 1979 ben ik geboren in Breda, van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in mensen en verschillende culturen. Ik ging op mijn 16e in mijn eentje een jaar naar Amerika als 'Exchange student'. Hier kwam ik er achter wat cultuur echt is, want Amerikanen hadden toch geen cultuur? In 2003 studeerde ik af als meester schilder aan de schildersvakschool in Utrecht. En werkte daarna als decoratie schilder voor een kindermeubel bedrijf.  Jasmijn Schraven Kunstzinnig therapeut
Foto: FotoBelle
In mijn zoektocht naar de juiste balans, raakte ik geïnteresseerd in het boeddhisme en heb ik deze levensfilosofie 15 maanden lang, intensief bestudeerd in Amerika en Amsterdam. Ik woonde in een boeddhistisch centrum waar ik les kreeg in meditatie, yoga en de leer van de Boeddha. Als onderdeel hiervan hielp ik mee met het uitdelen van de woorden van de Boeddha (sutra's) in India.  Doordat ik in deze periode dichter bij mijzelf ben gekomen, besloot ik de opleiding kunstzinnige therapie aan de Hogeschool Leiden te gaan doen. Hoewel ik in eerste instantie niet veel van Antroposofie af wist, bleek het de ideale combinatie te zijn waarin mijn creativiteit, interesse in mensen, cultuur en spiritualiteit bijeen kwamen.  Mijn eerste stage heb ik bij Arkin spoedeisende psychiatrische hulp in Amsterdam gelopen, een turbulente plek waar ik heel veel geleerd heb. Mijn tweede stage liep ik in een weeshuis in India, waar ik met getraumatiseerde kinderen werkte en woonde. Als afstudeer richting heb ik gekozen voor geestelijke gezondheid en loopbaanbegeleiding en het opzetten en geven van trainingen aan particulieren en bedrijven. In 2010 studeerde ik af.

Ontwikkeling

Als therapeut vind ik het belangrijk dat ik mijzelf zowel op persoonlijk als op professioneel vlak blijf ontwikkelen. Zo heb ik door de jaren heen, heel wat cursussen en workshops gevolgd. Ik heb Reiki graad I & II.  Zelf heb ik ook verschillende therapieën gevolgd, zoals familieopstellingen, gestalt en rebirthing. Naast mijn meditatie en yoga beoefening hebben deze therapieën mij de mogelijkheid gegeven om mijzelf beter te leren kennen. Waardoor ik weet dat ik het ook heel belangrijk vind om met beide benen op de grond te blijven staan. 

Arto Esti

In 2014 startte ik als zelfstandig kunstzinnig therapeut voor jongeren en volwassenen. Je zou mijn praktijk kunnen zien als een vertaling van mijn eigen leerschool in (mijn) persoonlijke ontwikkeling. Alles wat ik zelf echt behulpzaam vond heb ik mij eigen gemaakt waardoor ik het kan inzetten bij de begeleiding van anderen. Zo deed ik meerdere yoga opleidingen en startte ik in 2017 als yin yoga docente op verschillende yoga en sport scholen. Hierbij gebruik ik nog steeds mijn achtergrond uit het Boeddhisme en mijn eerdere Reiki opleidingen. Vanaf 2019 ben ik mij naast therapie en yin yoga gaan richten op coachen en dan voornamelijk op HSP en lifestyle. Zelf ben ik ook hoog sensitief waardoor ik heel goed begrijp waar hsp’ers mee worstelen. In de coaching gebruik ik de methodieken Voice dialogue en EFT (Emotional Freedom Technique). Later is hier ook de adem coaching bij gekomen, in de vorm van de verbonden/ transformatieve adem.