Kunstzinnige Therapie

Kunstzinnige Therapie: Creatieve Heling

Kunstzinnige therapie is een vorm van non-verbale therapie die zich richt op het creatieve proces van tekenen, schilderen en boetseren. Bij deze vorm van therapie, ga je zelf aan de slag met materialen zoals verf, klei, krijt of potloden, legt de nadruk niet op het artistieke eindresultaat, maar op het therapeutische, helende proces. Het biedt diepgaande inzichten in je emoties en je patronen, het helpt bij het identificeren en overwinnen van emotionele blokkades, ideaal voor als je aan het begin staat van je carrière, grote levensveranderingen doormaakt of nu eindelijk eens die oude patronen wil loslaten. Dit proces kan leiden tot significante veranderingen in je gevoelsleven, denkwijze en gedrag, waardoor je meer in harmonie komt met jezelf. Het resultaat? Je leert belemmerende handelingen of gedachten los te laten die je misschien niet eens bewust waren. Zo vind je de kracht om opnieuw te leven vanuit wat echt goed voor je is en bevorder je je persoonlijke groei en welzijn.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Voordat we beginnen, bieden we een gratis kennismakingsgesprek van 20-30 minuten aan. Dit gesprek is een perfecte gelegenheid om vragen te stellen en meer te weten te komen over kunstzinnige therapie. Het helpt ons beiden om te bepalen of deze vorm van therapie aansluit bij jouw behoeften. Na dit gesprek sturen we je een digitaal intakeformulier toe, dat je vóór de eerste sessie ingevuld dient te hebben. Tijdens het kennismakingsgesprek plannen we ook je eerste therapiesessie.

INTAKEPROCES

Na het kennismakingsgesprek en het invullen van je intakeformulier beginnen we met het intakeproces. Tijdens de intake bespreken we je klachten, je hulpvraag en de doelen die je wilt bereiken. We gaan ook in op je levensverhaal en stel ik enkele gerichte vragen. Afhankelijk van hoe het gesprek verloopt, kunnen we mogelijk al starten met een kunstzinnige activiteit. We bevestigen ook het tijdstip van de wekelijkse sessies. Een vaste tijd op een vaste dag bevordert de regelmaat, wat de therapie ten goede komt. We kijken tevens naar het aantal benodigde sessies en plannen de evaluatiemomenten.

HET TRAJECT

De eerste sessies vormen de diagnostische fase, waarin er vrij gewerkt wordt. Aan de hand van de verzamelde gegevens, zoals je hulpvraag, biografie en persoonlijke kunstwerken, bepaal ik wat je nodig hebt. Hieruit stel ik een behandeldoel op en maak ik een therapieplan. Dit plan wordt tijdens een evaluatiemoment besproken, meestal bij de vierde sessie. Zodra we overeenstemming bereiken, gaan we aan de slag. Het therapieplan bevat kunstzinnige oefeningen die zijn afgestemd op jouw specifieke vraag of klacht. Hoewel er een vooropgesteld plan is, kan dit altijd bijgestuurd worden. De helende werking van creativiteit op het lichaam en de psyche staat hierbij centraal. Tijdens de sessies maken we soms gebruik van korte meditaties zodat je dieper contact kan maken met je lichamelijke sensaties. Ook kunnen verhalen en gedichten de therapie ondersteunen ten eerste om je beeldende vermogen aan te spreken en ten tweede om voor een reflecterend inzicht maar ook om verbindende emoties te ervaren. Aan het einde van elke sessie is er een nabesprekingsmoment van het gemaakte werk, na een aantal sessies wordt een evaluatiemoment hierdoor kunnen we je voortgang bespreken en evt je doelen aanscherpen. Er is geen voorkennis of vaardigheid vereist voor het werken met creatieve materialen!

KLACHTEN & DOELEN

Kunstzinnige therapie is heilzaam bij veel verschillende klachten, zoals: Hoog sensitiviteit, Burn-out, Depressiviteit, Onzekerheid, Angsten, Rouwverwerking, Faalangst, Levensvragen,  Loopbaanvragen, Concentratie, Gevoelens uiten en reguleren. Mochten jouw klachten er niet bij staan neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. Voor verdere informatie over kunstzinnige therapie klik dan hier. Of bekijk het filmpje over vaktherapie beeldend.

Ervaringen kunstzinnige therapie

Lieke, 25 jaar Studente Amsterdam

"Eetstoornis, bipolair en borderline: door vele instanties was ik ‘opgegeven’ vanwege deze heftige co-morbiditeit. Omdat gespecialiseerde instellingen vaak slechts een onderdeel van het probleem behandelen, wisten ze met mij geen raad meer. Bovendien was ik, na jaren vol behandelingen en ziekenhuisopnames, klaar met alleen maar praten.

Jasmijn ziet mij als één persoon en ze hecht weinig waarde aan psychiatrische labels. Precies wat ik nodig had, want mede dankzij haar hulp ben ik van overleven naar leven gegaan: stapje voor stapje. Ik loop al ruim 2 jaar bij Jasmijn en elke uur wordt benut: soms is een sessie confronterend; soms juist ontspannend.

Jasmijn heeft humor en zet deze eigenschap op de juiste momenten in om zware onderwerpen nèt wat luchtiger te maken (zonder ze te niet te doen). Ze is nieuwsgierig,  betrokken en lief. Elk traject is individueel en het zal niet de eerste keer zijn dat ze last-minute haar plan wijzigt omdat er op dat moment iets anders belangrijker is.

Bij Jasmijn kan ik voor het eerst gewoon mezelf zijn".

M. 55 jaar Amsterdam

"Jaren lang heb ik gezocht naar iemand die mij kon helpen met het verwerken van mijn verdriet over het verlies van mijn moeder. Ik heb dat gezocht bij de huisarts, maatschappelijk werkster, ggz, psycholoog, rouwverwerking bij presenze. Maar elke keer kwam ik weer thuis met nog meer verdriet en nog meer vragen.

Toen gingen wij samen aan de slag met een klei, het werkstuk heeft niet het verdriet, de pijn, het gemis en de boosheid weggenomen, maar ik voel me eindelijk verbonden met mijn moeder.

De cirkel is rond en mijn zoektocht naar mijn moeder heb ik met onmiddellijke ingang stop gezet. Ik heb mede dankzij Jasmijn mijn moeder gevonden en ik laat haar nooit meer los.

Ik wil je hiervoor ontzettend bedanken, want oh oh oh wat ben je goed in wat je doet. Ik hoop dat heel veel mensen die kampen met verdriet of andere zaken zoals ik een weg naar jou zullen vinden. Want spijt zullen ze zeker niet krijgen dat weet ik zeker, want dat heb ik niet. Ontzettend bedankt"

Interesse? Laat het me weten dan neem ik contact met je op.

Voor & achter naam