Kunstzinnige Therapie

Wat is kunstzinnige therapie?

Kunstzinnige therapie is een non-verbale therapie, waarbij creatief bezig zijn (tekenen, schilderen en boetseren) het middel is. Dus je gaat zelf aan de slag met verf, klei of potlood, het gaat hierbij niet om het  artistieke eindresultaat maar om het helende proces. Het kan zowel voor volwassenen als kinderen ingezet worden.

Kunstzinnige therapie gaat uit van het zelf helende mechanisme, dit betekent dat het creatieve proces het gezond makende in de mens aanspreekt, waardoor deze wordt versterkt en jij je meer in balans en krachtiger gaat voelen.

Op een meer bewust niveau, geeft het inzicht in wat er in jouw speelt en waar jouw mogelijke blokkades liggen. Hierdoor wordt verandering gebracht in jouw voelen, denken en handelen en zullen deze meer op een lijn komen. Dit betekent dat je handelingen of gedachtes kunt loslaten waarvan je niet eens wist dat ze je belemmerden. Zo ga je weer krachtig leven vanuit wat goed voor jou is.     

In de eerste aantal sessies zijn de opdrachten nog geheel vrij van invulling, later zullen de opdrachten meer gericht zijn op de persoonlijke problematiek. Er kan gebruik gemaakt worden van meditaties, gedichten en verhalen om contact te maken met je innerlijke wereld. Hierdoor zijn de trajecten altijd uniek en persoonlijk. Precies aansluitend bij wat jij of je kind nodig heeft.

Enige kennis of vaardigheid met het werken met kunstzinnige materialen is niet nodig!

Voorafgaand aan het kunstzinnige therapie traject voor volwassenen is er eerst telefonisch of via de mail contact geweest. Mogelijk ben je verwezen door een huisarts of heb je zelf contact opgenomen. Tijdens dit contact hebben we een afspraak gemaakt en mogelijk kort de klachten besproken.

Intake

Voor we beginnen hebben we een intake sessie, dit om elkaar te leren kennen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om vragen te stellen en te kijken of kunstzinnige therapie bij je past. We bespreken wat je klachten zijn, wat je hulpvraag is en de doelen die je wil behalen. Ook gaan we in op je biografie en zal ik je een aantal vragen stellen. Mogelijk dat we al met wat kunstwerk beginnen. Ook wordt er een goed tijdstip in de week afgestemd waarop de sessies zullen plaats vinden. Ik streef naar een vast tijdstip op een vaste dag in de week, regelmaat komt de therapie namelijk ten goede. Ook kijken we naar de hoeveelheid sessies en plannen we de evaluatie momenten. 

Het traject

De eerste sessies bestaan uit de diagnostische fase. Tijdens deze eerste sessies wordt er vrij gewerkt. Door alle verzamelde gegevens samen te voegen, zoals hulpvraag, biografie, persoon, kunstzinnige werk ga ik kijken wat jij nodig hebt. Hieruit stel ik een behandeldoel en maak ik een therapieplan. Dit wordt tijdens het evaluatie moment besproken. Meestal bij aanvang van de vierde sessie. Als we het hierover eens zijn, gaan we aan slag. 

Het therapie plan bevat kunstzinnige oefeningen die ik  heb afgestemd op jouw vraag en/of de klacht. Zo is elk traject anders en hoewel er een voorop gesteld plan is, kan dit altijd bijgestuurd worden. Hierbij staat de genezende werking van de creativiteit op het lichaam en de psyche voorop.

Tijdens de sessies wordt er soms gebruik gemaakt van korte meditaties om meer in contact te komen met de innerlijke wereld. Ook kunnen verhalen en gedichten de therapie te ondersteunen. Aan het einde van de sessie is er een nabesprekingsmoment en er wordt na een aantal sessies een evaluatie moment ingelast om de vorderingen te bespreken. 

Voor wie is het bedoeld?

Kunstzinnige therapie is heilzaam bij veel verschillende klachten, zoals:

Burn-out
Depressiviteit
Onzekerheidhsfile_198941
Angsten
Leerproblematiek
Rouwverwerking
Faalangst
Levensvragen
Dyslexie
Echtscheiding

Motoriek
Loopbaanvragen
Concentratie
Gevoelens uiten
Autisme
Hoog sensitiviteit

Mochten jouw klachten of die van jouw kind, er niet bij staan neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. 
Voor verdere informatie over kunstzinnige therapie klik dan hier. Of bekijk het filmpje over vaktherapie beeldend.

 

 

caret-down caret-up caret-left caret-right

"Eetstoornis, bipolair en borderline: door vele instanties was ik ‘opgegeven’ vanwege deze heftige co-morbiditeit. Omdat gespecialiseerde instellingen vaak slechts een onderdeel van het probleem behandelen, wisten ze met mij geen raad meer. Bovendien was ik, na jaren vol behandelingen en ziekenhuisopnames, klaar met alleen maar praten.

Jasmijn ziet mij als één persoon en ze hecht weinig waarde aan psychiatrische labels. Precies wat ik nodig had, want mede dankzij haar hulp ben ik van overleven naar leven gegaan: stapje voor stapje. Ik loop al ruim 2 jaar bij Jasmijn en elke uur wordt benut: soms is een sessie confronterend; soms juist ontspannend.

Jasmijn heeft humor en zet deze eigenschap op de juiste momenten in om zware onderwerpen nèt wat luchtiger te maken (zonder ze te niet te doen). Ze is nieuwsgierig,  betrokken en lief. Elk traject is individueel en het zal niet de eerste keer zijn dat ze last-minute haar plan wijzigt omdat er op dat moment iets anders belangrijker is.

Bij Jasmijn kan ik voor het eerst gewoon mezelf zijn". 
Lieke, 25 jaar

"Jaren lang heb ik gezocht naar iemand die mij kon helpen met het verwerken van mijn verdriet over het verlies van mijn moeder. Ik heb dat gezocht bij de huisarts, maatschappelijk werkster, ggz, psycholoog, rouwverwerking bij presenze. Maar elke keer kwam ik weer thuis met nog meer verdriet en nog meer vragen.

Ik heb een heel boek geschreven van 500 pagina’s genaamd “In gesprek met mijn moeder”. Ik heb 10 gedichtenbundels geschreven allemaal voor mijn moeder. Maar er zat nog altijd heel veel ruimte en een zee van afstand tussen mij en mijn moeder, want ik kon haar niet bereiken. Ze was te ver weg en wat ik ook schreef ze bleef maar een schaduw voor mij, iets onaantastbaar, iets ongrijpbaars. 

Toen gingen wij samen aan de slag met een klei, het werkstuk heeft niet het verdriet, de pijn, het gemis en de boosheid weggenomen, maar ik voel me eindelijk verbonden met mijn moeder.

De cirkel is rond en mijn zoektocht naar mijn moeder heb ik met onmiddellijke ingang stop gezet. Ik heb mede dankzij jou mijn moeder gevonden en ik laat haar nooit meer los.

Ik wil je hiervoor ontzettend bedanken, want oh oh oh wat ben je goed in wat je doet. Ik hoop dat heel veel mensen die kampen met verdriet of andere zaken zoals ik een weg naar jou zullen vinden. Want spijt zullen ze zeker niet krijgen dat weet ik zeker, want dat heb ik niet. Ontzettend bedankt".
M. 55 jaar.

Wat is er nog meer mogelijk?

VOOR KINDEREN

Kunstzinnige therapie is heel goed in te zetten bij kinderen. 

Read More

CREATIEVE LOOPBAANBEGELEIDING

Soms kom je er met heel hard nadenken er niet. Moet je juist in beweging komen om te ervaren waar je hart ligt. Dit kan met gerichte creatieve opdrachten.

Read More

TARIEVEN

Kunstzinnige therapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vind hier meer over de tarieven.

Read More

“It took me four years to paint like Raphael, but a lifetime to paint like a child.” 

Pablo Picasso

DE BEHANDELING

"Als je geen tijd hebt om te ontspannen, wordt het tijd om te ontspannen"

Reiki vertaald zich als universele energie.

In het Japans betekend het; kracht van de zon.

Vul het formulier in en boek je behandeling.

Voor & achter naam
Dit hoeft niet uitgebreid, mag ook persoonlijk als we elkaar spreken.
Geef je voorkeur momenten op, dan kijk ik wanneer ik ze in kan plannen.
Handig is als ik je kan bellen voor een afspraak.

Find Out More About Us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed nec enim euismod, elementum enim ac, posuere augue. Duis interdum metus non elementum gravida.

Read More

Share a Little Love

Come For a Visit

Broadway,
New York, NY
USA

Google Map