Jasmijn Schraven

In 1979 ben ik geboren in Breda, van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in mensen en verschillende culturen. Ik ging op mijn 16e in mijn eentje een jaar naar Amerika als 'Exchange student'. Hier kwam ik er achter wat cultuur echt is, want Amerikanen hadden toch geen cultuur? In 2003 studeerde ik af als meester schilder aan de schildersvakschool in Utrecht. En werkte daarna als decoratie schilder voor een kindermeubel bedrijf. Het creatieve gedeelte van mijn werk vond ik prachtig maar ik miste het contact met mensen en bezieling in mijn werk. Jasmijn Schraven Kunstzinnig therapeut
Foto: FotoBelle
 

Zoektocht 

In mijn zoektocht naar de juiste balans, raakte ik geïnteresseerd in het boeddhisme en heb ik deze levensfilosofie 15 maanden lang, intensief bestudeerd in Amerika en Amsterdam. Ik woonde in een boeddhistisch centrum waar ik les kreeg in meditatie, yoga en de leer van de Boeddha. Als onderdeel van mijn studie, deed ik vrijwilligerswerk in India waar ik mee hielp met het uitdelen van de woorden van de Boeddha (sutra's) in boekvorm. Deze periode van mijn leven heeft nog steeds veel invloed op mij. Ik ben inmiddels al weer 10 jaar vegetariër en yoga en meditatie zijn nog steeds een vast onderdeel van mijn dagelijks leven. 

Studiekeuze

Doordat ik in deze periode dichter bij mijzelf ben gekomen,  kwam ik tot het besef dat ik kunstzinnig therapeut wilde worden en startte de opleiding kunstzinnige therapie aan de Hogeschool Leiden. Hoewel ik in eerste instantie niet veel van Antroposofie af wist, bleek het de ideale combinatie te zijn waarin mijn creativiteit, interesse in mensen, cultuur en spiritualiteit bijeen kwamen.  Mijn eerste stage heb ik bij Arkin spoedeisende psychiatrische hulp in Amsterdam gelopen, een turbulente plek waar ik heel veel geleerd heb. Mijn tweede stage liep ik in een weeshuis in India, waar ik met getraumatiseerde kinderen werkte en woonde. Als afstudeer richting heb ik gekozen voor geestelijke gezondheid en loopbaanbegeleiding en het opzetten en geven van trainingen aan particulieren en bedrijven. In 2010 studeerde ik af.

Ontwikkeling

Als therapeut vind ik het belangrijk dat ik mijzelf zowel op persoonlijk als op professioneel vlak blijf ontwikkelen. Zo heb ik door de jaren heen, heel wat cursussen en workshops gevolgd. Ik heb Reiki graad I & II en ben ik bevoegd MIR consulente. Zelf heb ik ook verschillende therapieën gevolgd, zoals familieopstellingen, gestalt en rebirthing. Naast mijn meditatie en yoga beoefening hebben deze therapieën mij de mogelijkheid gegeven om mijzelf beter te leren kennen. Waardoor ik weet dat ik het ook heel belangrijk vind om met beide benen op de grond te blijven staan. 

Arto Esti

Momenteel werk ik als zelfstandig kunstzinnig therapeut met kinderen en volwassenen. Ik ben zelf dyslectisch en dit heeft mij geïnspireerd om mij te specialiseren in dyslexie en faalangst. Ik merk dat ik kinderen met deze problematiek goed begrijp en goed kan invoelen wat zij doormaken. Door de jaren heen heb ik geleerd om dyslexie als kracht te zien en dat is dan ook precies wat ik de kinderen wil en kan meegeven! Het is dus mogelijk een taalfout te ontdekken op deze site. Meld deze gerust, ik hoor het graag!

Workshops

Door mijn ervaring met en voorliefde van yoga en meditatie, ben ik ook workshops gaan geven die yoga en kunst samen brengen. Vaak werk samen met andere yoga docenten en professionals. De thema's zijn zeer verschillend, soms behandelen we een chakra of een onderwerp wat daar uitvoort komt. In de zomer staan we ook op het yoga festival op Terschelling.  Voor meer informatie zie de pagina yoga & kunst.